Görme alanının dar olması ve okunan metinde, bir kelimelik bloklar halinde okuma yapılması yavaş okuma sebeplerindendir. Ayrıca, ilk okulda yapılan okuma eğitimleri sesli eğitim üzerinedir. Doğru sessiz okuma eğitimi içeri müfredatta yoktur. Bu şekilde yapılan okumalarda göz çok fazla sıçrama yapar ve her gördüğü kelimeyi sesli olarak telafuz eder. Online eğitim sistemi ile görme alanı genişletip, gözün metin üzerinde bekeleme süresini kısaltarak, gördüğümüz kelimeleri sesli teleffuz etmezsek ve blok okumalarda ki kelime sayısı artırıldığında göz daha az sıçrama yaparak okuma hızı arttırılır.
Okuma esnasında gözler bir fotoğraf makinasının çalışma kapasitene sahiptir. Okunan metnin resimlerini çekerek beyine gönderir; beyinde daha önce öğrenmiş olduğu bu sembolleri çözer. Sembolleri birleştirirek ana fikre ulaşır. Bu süreç saniyenin onda birine kadar düşürülebilir. Bu da sadece doğru yapılan hızlı okuma ve anlama egzersizleri ile mümkündür.
Beyin normal şartlar altında, bir dakikada 1600 kelimeyi okuyup anlayabilir. Okumanın yapıldığı anda, göz kasları beyinin hızına ulaşamadığında, beyinin kapasitesi altında bir çalışma yaptığında, bir dakikada okuna bilecek kelimenin çok daha altında kelimeyi okur. Boşta kalan kısımda da günlük işlerini düşünmek için ayırır. Online hızlı okuma eğitimi sayesinde göz kaslarının geliştirilmesi ile dikkat eksikliği, yoğunlaşamama gibi sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.