Türkiye’de okuma üzerine birçok araştırmalar yapılmaktadır. En güncel veriler Türkiye Okuma Kültürü Haritası’dır. Bu araştırma Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. Araştırmayı TUİK yapmıştır. Bu araştırma sonuçları aşağıdaki resimlerde detaylı olarak bilgilerinize sunulmuştur. Fakat bu araştırmada en önem arz sonuç ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı araştırmaya göre, (ülke genelinde ve ülke ortalamasında) günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren bireyler, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırmaktadır.
Kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada yer almaktadır.
Basılan kitapların yarıdan fazlası (yüzde 58’i) ders kitaplarıdır. Yılda 15 bin dolayında edebiyat, 1.500 kültür ve sanat kitabı, 3 bin kadar dini kitap yayını var.
Kitap okuyanların ise yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor.
Ayrıca Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sıradadır.
Bu araştırmanın dışında da gerek bölgesel gerekse Türkiye geneli yapılan daha birçok araştırma mevcuttur.
Bu araştırmalar ışığında ve gözle görülür şekilde önce okuma, sonrasında ise okuduğunu anlama üzerine birçok sorun tespit edilmiştir.
Ayrıca sınav sistemlerinde son yıllarda yapılan değişiklikler nedeni ile sorularda bulunan kelime sayıları artmıştır. Bununla birlikte mantık soruları ile bir soru üzerinde geçirilen zaman süresi uzamıştır. Bu sebeplerden dolayı hızlı okumak daha elzem bir hal alırken, okuduğunu anlamak da bir o kadar önemli hale gelmiştir.